preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
20 godine škole
Oglasna ploča
PROJEKT

Inkluzivno obrazovanje u jugoistočnoj Europi

                 

ZADRUGA

Učenička zadruga "Osvit"

"

 

 

PORTALI

 

 

 

 

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 10. 2010.

Ukupno: 302371
Ovaj mjesec: 624
Ovaj tjedan: 71
Danas: 6
EKO ŠKOLA

Međunarodne Eko škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitave škole. Program Eko škola jasno određuje način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša,koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole.

Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada,racionalnog korištenja energije i vode i uređivanja školskog okoliša. Svi sudionici života u Eko školi; učenici, učitelji, administrativno i tehničko osoblje škole, roditelji, predstavnici lokalne uprave poduzimaju niz praktičnih koraka i aktivnosti s ciljem smanjenog opterećenja okoliša. Učenici Eko škole su aktivni u prenošenju svoje odgovornosti na obitelj i širu zajednicu, oni žive Eko.

Eko škole su i sustav nagrađivanja. Program može prihvatiti svaka škola u kojoj su svi njezini sudionici voljni odabrati Eko kao dugoročni cilj  i način života.

Škole se nagrađuju Zelenom zastavom sa znakom Eko škole koja se može izvjesiti na zgradi škole. Škole također dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pravo na logo (znak) škole koji  se nalazi na dopisima, stječu mogućnost medijske promidžbe u Hrvatskoj i svijetu te različite poklone od kumova (sponzora) i predstavnika lokalne zajednice.

Program zahtijeva dosljedno poštivanje međunarodnih smjernica i kriterija. Ugledni status Eko škole  stiče se kroz četiri osnovna stadija:

 1. prijava za sudjelovanje u programu Eko škole

2. izrada i provedba programa Eko škole

3. prijava za status Eko škole

4. obnavljnje statusa Eko škole

Mi smo se 2002. uključili u projekt Eko škola. Osnovali smo eko odbor i izradili program. Na početku našeg rada posebnu smo pozornost posvetili  pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada. Glavni logo nam je : „VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA“. 29. svibnja 2003. podigli smo prvu Zelenu zastavu i tako postali III. generacija Eko škola u Republici Hrvatskoj.  Počeli smo provoditi i duge programe: racionalno korištenje energije i vode, uređivanje školskog okoliša i zdravu prehranu. Tijekom svih ovih godina obilježavali smo prigodne eko datume, uređivali panoe, pisali eko poruke. Posebno su u školi zanimljivi integrirani dani uz Dan planete Zemlje.

O našim aktivnostima u školi slušalo se na radio Bljesku i pisalo u školskom biltenu. 2013. smo peti put obnovili status i prešli u najviši stupanj statusa- dodijeljen nam je ZLATNI CERTIFIKAT kao  priznanje za deset godina neprekidnog statusa Eko škole. Svečana obnova statusa III. generacije Eko škola održana je u Zagrebu.

 

 Školske koordinatorice: Blanka Dukanović , učitelj biologije i Katarina Neralić, pedagoginja škole

e-Dnevnik


Office365


TražilicaKalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Virtualna knjižnica


Knjižnica - katalog knjiga


DABAR


UČENIČKI RADOVI

DEBATA


VRIJEME


Anketa
Imaš li facebook?
Korisni linkovi
Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • National Geographic
 • Vidi
 • Meridijani
 • PC CHIP
 • Drvo znanja

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

On line rječnici

preskoči na navigaciju